Looraa

Enpä olis uskonu että Flora, lama-ajan lapsuu­teni leivän­pääl­linen, tekee vielä paluun elämääni. Koe-elet­tiin tammikuu koti­ve­gaa­neina, minkä takia tuli vertailtua kasvi­margariineja ja löyettyä pariki, jotka päihittää voilla jatketut vasti­neensa.

Opin myös, että on olemassa täysin eläin­pe­räi­se­töntä voita, ja Floran sehän osot­tautu, juman­gekko, parem­maksi ku lehmäin udar­me­destä tiris­tetty origi­naali!

Voille vertoja vetävi

”Hirven turpa, mateen maksa / voille vertoja vetävi.”

Kuulin tuon hienon sanonnan ensim­mäistä kertaa viikko sitten. Ilmei­sesti alku­peräisempi on versio, jossa hirven turvan sijaan ylis­te­tään peuran kieltä. Kuvassa kuitenkin herkuista jälkim­mäinen, suola­ve­dessä neljä minuuttia keitet­tynä ja voissa toiset neljä pais­tet­tuna.

”Joka keitetyn paistaa, se makian maistaa.”

Suolavedessä keitetty ja voissa paistettu, päältä ruskistunut mateen maksa lautasella.