Kiertävän Duplo-taulu

Talvella 1986–1987 opet­telin kirjot­ta­maan Pelko­sen­niemen päivä­kodin kella­rissa. Muis­tossa, joka on yks varha­sim­piani, on käytävän alku­pään seinällä taulu ja sen eessä iso laari kirjain­pa­li­koita, joita voi kiin­nittää tauluun. Sanoja saa tietenki tehtyä vaakaan tai pystyyn niin ku risti­koissa, ja olen tohkeis­sani kirjainten ja niien yhis­tel­mien ehty­mät­tö­mältä tuntu­vasta määrästä. En muista kenen­kään muun ikinä leik­ki­neen taululla, enkä muista päivä­ko­dista mitään muuta lelua.

Nyt Pelko­sen­nie­mellä on uus päivä­koti, ja vanhan kaikkia neljää kerrosta tyhjen­ne­tään tava­rasta — toivon mukaan sanee­rauksen eikä purka­misen eeltä. Eilen oli kirp­pari, josta V. kävi aamulla osta­massa kasan kirjoja ja aikaa kestä­neitä leluja ja varaa­massa lipaston, jota ei jaksanu kantaa. Minun piti käyä ilta­päi­vällä vain voimai­le­massa se kyytiin, mutta kulu­tus­hys­teria iski ku vaikka mitä ihmettä oliki vielä jäljellä (ml. sokeien domino) ja hinta omava­lin­tainen.

Tein jo lähtöä, ku silmiin osu seka­laisten lelujen hyllyssä muovi­laa­ti­kol­linen kirjain­pa­li­koita. Tunnistin ne saman tien ja täysin varmasti samoiksi, joista olin koonnu sanoja viimeksi 36 vuotta sitte! Kysyin onkohan tauluki ehkä tallessa, ja neuvoivat etti­mään sieltä, missä olin sen viimeksi nähny. En ollu tajun­nu­kaan että kella­riki oli myyn­ti­tilaa, ja pali­koien avaama memory lane johti kohta em. käytävän alku­päähän, jonka hajuki oli, hele­katti vie, tallessa tuola korvien­vä­li­sessä mönjässä.

Taulua ei ollu siinä missä sen olin 1987 nähny. Kiersin kaikki huoneet ja aloin jo luopua, varsinki ku en ees muis­tanu minkä väristä tai kokosta asiaa etin. Vaan enköhän viimisen sopen ylähyl­lyltä, muun tavaran alta, äkänny kapeina viiruina nuo kuvassa näkyvät kaks punasta levyä. Ne on se taulu: neljä Duplo-alustaa leikat­tuna ja liimat­tuna kahelle jäykälle levylle, kulmissa reiät järeille ruuveille. (Levyt on painavat ja kella­rissa rapatut seinät.)

”Minäpä teen isi ristikon”, sano poika <3

Blond-haired boy wearing home-made Norwegian sweater sits on wooden floor and plays with colorful Duplo blocks.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *