Viisastuin viikonloppuna katajanmarjoista, joita keräsin ensimmäistä kertaa. Asettelin koko puolen litran saaliin kuivumaan (kuvassa) ja meinaan jauhaa aamupirtelön ynnä muun mausteeksi.
- palkitsevan nopiat kerätä (ämpäri alle vain ja rips raps)
- siniset vielä maukkaampia ku mustat, jotka kypsimpiä
- marja ei olekaan marja vaan emi- eli tyttökatajan käpy
- suositeltu päiväannos 10 g, jottei munuaiset prakaa
https://inaturalist.laji.fi/observations/234728940
Tuon viimisen väitteen alkulähteille en löytäny. Mikä katajanmarjoissa on munuaisille haitallista ja miksi? Jossaki puhuttiin hartseista, jossaki terpeenistä. Neljän viikon yhtäjaksosta käyttöä ei suositella — siis sitä kymmentä grammaakokaan päivittäin kuukauen ajan? Koskeeko sekä katajaa (Juniper communis) että rohtokatajaa, jonka marjat on väitetysti stydimpiä?