Omaisuus

Joskus sata vuotta sitten oli puoli yhdeksän uuti­sissa juttu naisesta, joka oli luet­te­loinut koko omai­suu­tensa viimeistä hilua myöten. Olen muis­te­le­vi­nani, että kyse olisi ollut jostain ehkä sosio­lo­gian alan väitös­kir­ja­työstä, ja että kun kävin vähän aikaa sitten Heure­kassa, siellä oli tämän samaisen työn pohjalta tehty jonkin­lainen arvuut­telu-info­pa­ket­tie­sitys länsi­mai­sesta omis­tus­kult­tuu­rista suhteessa kehi­tys­maihin. Idea oli minusta kieh­tova jo silloin sata vuotta sitten, ja viehä­tyin siihen entistä enemmän tutus­tu­mis­käyn­nil­läni Suomen armei­jaan, jossa omai­suus on paitsi tark­kaan luet­te­loitu, myös opti­moitu niin, ettei kaapista löydy mitään turhaa, mutta kaikki tarpeel­linen.

Viime muuton yhtey­dessä päätin sitten toteuttaa saman itse. Luet­telo on nyt valmis, tai siis ajan tasalla, mutta opti­mointi jatkuu. Omistan tätä kirjoit­taes­sani 305 esinettä, jotka olen saanut ujutettua neljään pääluok­kaan: tallen­teet, tekniikka, vaat­teet ja väli­neet. Listalla on vain niin sanot­tuja kesto­hyö­dyk­keitä: jos ostan paketin kaura­ryy­nejä, en lisää sitä listaan. Raja on tietysti hieman keino­te­koinen, koska kaikki lopulta kuluu käytössä.

5 kommenttia artikkeliin ”Omaisuus”

 1. Mies! Sinulla on liikaa aikaa! Ja miten sulla voi olla noin vähän kamoja. Mulla on pelkkiä mukeja kai 13 kpl. Ja eikö se kirjo­teta Petrifun. Ja onko asunnon avaimet todella sun omai­suutta vai onko sulla vain hallin­ta­oi­keus niihin. Mitä on omai­suus. Mitä ihminen. Kuka olen, mistä tulen ja minne olen menossa! (Olen Riitta, tulen sosi­aa­li­ti­lasta ja menen kohta täyt­tä­mään hyllyjä.)

 2. "Ja eikö se kirjo­teta Petrifun."

  No otti tuos­takin selon. Krava­tissa lukee Petrifan, mutta valmis­tajan sivulla Petrifun. Sitten on vielä tällai­nenkin sivu otsik­koi­neen.

  "Ja onko asunnon avaimet todella sun omai­suutta vai onko sulla vain hallin­ta­oi­keus niihin."

  Hyvä huomio. Eipä taitaisi asunnon omis­taja riemastua, jos ottaisin ja myisin avaimet. No, jäi minulle vielä pyörän avain, tölki­na­vain ja jakoa­vain.

 3. Voi sinua poloista, sinulla ei siis ole kuusio­ko­loa­vainta! Tuota mainiota hex key -tyyp­pistä väli­nettä. Minulla on niitä oikein sarja. Mutta minä olenkin isäni tytär, toisin kuin sinä et ole.

 4. Enääpä ei ole huolta senkään solmion kirjoi­tusa­susta. Olin tois­sa­päi­vänä kave­rini häissä Suomen­lin­nassa, ja jossain vaiheessa iltaa muistan vieneeni kravatin narik­kaan ja talteen takin hihaan. Takki vain ei ollut omani.

 5. Kiitokset Janne musi­soin­nis­tasi S:n koululla kesällä.
  Suku­jut­tusi oli asial­linen - mutta tämä omai­suus­luet­te­losi humoo­ri­pi­toinen - tuon­ta­painen kävisi paino­tuot­teena hieman lisää laajen­net­tuna. Tosi hauska ja kekse­liäs. Hyvää syksyä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *